Menu

Terug naar Actualiteit >Bestudeer de grond

Geschreven op 11 januari 2017. - Nieuws, Tuinieren
Schooltuin, ontdek de bodem

Het spreekwoord ‘Goed begonnen, is half gewonnen’ is bijzonder toepasselijk op een moes- of siertuin. Elke ervaren tuinier zal dit beamen. De grond in de moestuin op de juiste wijze bewerken en klaarmaken om te zaaien en te planten is een belangrijke voorbereiding voor een goede oogst.

 

Hoe zit het met de grond?

Zeker in de moestuin is het van belang dat de groenten voluit kunnen groeien en een (redelijke) oogst geven. Dat kan alleen als elke plant krijgt wat nodig is om goed te groeien: water, voedingsstoffen, lucht aan de wortels en zon. De uren zonneschijn hebben we (helaas) niet in de hand. De andere factoren hangen af van de aard van de bodem en kunnen bijgestuurd worden indien nodig. Zeker bij een eerste ingebruikname van een tuin loont het de moeite hier even bij stil te staan. Dat betekent dat je eerst buiten moet gaan voelen wat voor grond de tuin eigenlijk heeft.

 

De bodem verkennen

Begin met een putje te graven van twee spaden diep en breed, dan weet je meteen of het licht werk of zware corvee is. Bovendien moeten de plantenwortels hier doorheen om goed te groeien. Mens en plant willen een goede tuingrond die makkelijk te bewerken is, die niet te snel opdroogt en toch water kan vasthouden, die kruimelig is, diepbruin van kleur en rijk aan voedingsstoffen. Welkom in de wondere wereld van de bodem!