Menu

Terug naar Actualiteit >Energie-avond in Linden, nuttig en leerrijk

Geschreven op 26 november 2021. - Geslaagde activiteit, Actie(f) in je dorp, Maatschappelijke dossiers
energieavond in Linden

Iedereen met vragen over energie was welkom op de avond georganiseerd door de Landelijke Gilde van Linden.

We weten dat we allemaal richting elektrisch en hernieuwbaar moeten gaan maar de praktische kant van de zaak is minder duidelijk. De aanwezigen hadden vragen en ze kregen antwoorden. Meestal in de vorm van het advies: “We zullen dat ter plaatse moeten bekijken”. Want zoveel is duidelijk: de energietransitie, of het omschakelen van fossiele energiebronnen naar hernieuwbare in combinatie met "minder energie gebruiken", vraagt ook een serieuze investering van de gezinnen.

Wie kan***, legt zeker zonnepanelen. Die zijn binnen 10 jaar terug verdiend en ze besparen ook heel wat op uitstoot van broeikasgassen. Wie aankijkt tegen een energetische renovatie, kan fiscaal of via subsidies geholpen worden. Advies hierover bij het Energiehuis of op diverse websites. Bert Baes (Energiehuis-IGO) zei op de avond wel dat dit verhaal zeer complex is. Het aantal slides in zijn presentatie getuigden ervan. In dit deel van de energietransitie moet je je zeker laten begeleiden.

De Energiehuizen, nu 19 in Vlaanderen, zijn daar trouwens voor opgericht door de Vlaamse overheid. Sinds kort mogen ze iedereen met vragen helpen en bijstaan bij het uitvissen van de juiste aanpak. Inderdaad, wat doe je als je nog met mazout verwarmd? Of als je een warmtepomp wil plaatsen maar je huis is nog niet goed geïsoleerd? Niet alles is met de huidige technieken op te lossen, dus bezint voor je begint is raad die geld waard is.

Jan Janssens en Heidi Vande Putte legden uit dat ECoOB, een energiecoöperatie in het oosten van Brabant, bij grote klanten zonnepanelen plaatst en de opgewekte stroom verkoopt. Het is een soort energie-korte keten en de winsten blijven in eigen streek. Toch ook iets waar over moet worden nagedacht bij de energietransitie. Ons land importeert immers 95 % van zijn primaire energie wat mee brengt dat geopolitiek een grote rol speelt in de prijs en beschikbaarheid van energie. In de toekomst zullen er meer van die energiegemeenschappen het licht zien. Aan de wetgeving, het betreft een omzetting van een Europese richtlijn, moet nog gesleuteld worden. 

Er zijn nog energie-avonden gepland in Pervijze, Alken, Stekene en Ranst. 

 

*** Eerst checken op https://www.energiesparen.be/zonnekaart waar de geschiktheid van het dak van je huis kan bekeken worden. Je vindt ook wat het kost en wat het opbrengt. Thuis is mijn dak bijvoorbeeld voor ‘ 98 % bruikbaar’, ideaal voor 12 zonnepanelen (kleine installatie) wat mij 460 euro/jaar kan besparen of een terugverdientijd van 11 jaar. De min-uitstoot van CO2 is per jaar 3,4 ton.

Eigen foto's