Menu

Dorpenbeleid

Dorpenbeleid

Naast rust, ruimte en boerderijen wordt het platteland getypeerd door dorpen. Als je een plattelandsbewoner vraagt van waar hij/zij afkomstig is, krijg je meestal de naam van een dorp te horen. We kennen het woord dorp en spreken er over. Landelijke Gilden pleit daarom voor een beleid op maat van het dorp: een dorpenbeleid.

Het dorp op de beleidsagenda

Landelijke Gilden gelooft  dat een sterk dorp het antwoord is op de ruimtelijke en sociale uitdagingen van deze tijd. Een dorp is voor ons een samenballing van gebouwen, bewoners en voorzieningen.

In de hoofden van de beleidsmakers bestaat de term ‘dorp’ nog niet zolang. Maar ons pleidooi voor een dorpenbeleid slaat aan. Dorpenbeleid werd opgenomen in het Regeerakkoord van de Vlaamse Regering 2014-2019. De EU heeft met de LEADER-maatregel ook een aanpak over ‘leefbare dorpen’.

Wezenlijk verschilt het stedenbeleid niet van een dorpenbeleid. Het verschil zit in de schaal en in de ruimtelijke situatie. Wat een wijk is in een stad, is een dorp in het platteland.

Een dorpenbeleid richt zich op het verhogen van de duurzaamheid en de leefbaarheid van het dorp. Het beleid is integraal en gebiedsgericht. Een dorp vraagt een sectoroverschrijdende benadering, waarbij vertrokken wordt vanuit het geheel van dorpskenmerken. Essentieel is dat deze visie participatief wordt opgebouwd samen met de dorpsbewoners. De gemeentelijke overheid neemt idealiter een faciliterende rol op. Ze geeft ruimte aan de initiatieven van verenigingen en actoren.

Wat doen wij?

  • Landelijke Gilden ontwikkelde samen met het Innovatiesteunpunt de gebiedsgerichte methodiek ‘dorpsmaakwerk’. We ondersteunen gemeentebesturen en dorpsbewoners tijdens hun participatietraject.
  • Meer tips over dorpsontwikkeling en goede praktijkvoorbeelden vind je op www.dorpenbeleid.be. Deze site richt zich tot (lokale) beleidsmakers.
  • We organiseren regelmatig vormingsactiviteiten voor mandatarissen, beleidsgeïnteresseerden en adviesraadsleden.

Neem contact met ons op

Interessante artikels

Deelnemers in actie - Boost je dorpszaal
Geslaagde activiteit, Maatschappelijke dossiers
Het verslag van trefdag 3, een zeer geslaagde workshop over communicatie en marketing
Nieuws, Maatschappelijke dossiers
Het project ‘Boost je dorpszaal’, dat met Leadersteun doorgaat in de Vlaamse Ardennen, organiseert tussen de beheerders...
Johan en William voor het dorpshuis
Nieuws, Maatschappelijke dossiers
In Heldergem is de oude school verbouwd tot dorpshuis. De dynamiek van het dorps- en verenigingsleven is merkelijk...
Open gracht waar water kan infiltreren
Nieuws, Maatschappelijke dossiers
Het advies 'Weerbaar Waterland' pleit voor een andere aanpak van het waterbeleid