Menu

Terug naar Actualiteit >Green Deal Natuurlijke tuinen

Geschreven op 24 november 2020. - Nieuws, Tuinieren

Heb je zin om je tuin natuurlijker in te richten maar je weet niet hoe? De Green Deal Natuurlijke tuinen bundelt partners en inspiratie om onze nabije leefomgeving te vergroenen. Omdat 1 miljoen Vlaamse tuintjes best wel wat betekenen voor de biodiversiteit, voor de waterbevoorrading of voor de verkoeling op hete dagen. 

Een Green Deal is een initiatief van de Vlaamse overheid en wil zo veel mogelijk partners uitdagen om samen een groen project te trekken dat ten goede komt aan het milieu, het klimaat en onze portemonnee. Sinds kort is er een nieuw traject opgestart, de Green Deal Natuurlijke tuinen.

 

Ook jij kan je steentje bijdragen

Spreekwoordelijk dan, want we zouden liever zien dat je een boom plant, meer struiken zet met bloemen en bessen, de oprit uitbreekt, regenwater opvangt, composteert of moestuiniert. Je hoeft niet de hele opsomming te realiseren. Kies wat je past en pas het toe op de ruimte die je ter beschikking hebt. Elke vierkante meter telt mee.

Het doel van de Green Deal Natuurlijke tuinen is om zoveel mogelijk tuinen natuurlijker in te richten. Je staat er niet bij stil dat je tuin heel wat meer kan betekenen dan een eigen plekje voor rust en ontspanning. Je tuin kan bijvoorbeeld zoveel verschillende planten bevatten dat het ook een paradijs wordt voor egels, vlinders, bijen of andere insecten. Je tuin kan dienen om regenwater op te vangen dat je kan gebruiken of dat je langzaam weer naar de ondergrond laat sijpelen. Je tuin kan verkoeling brengen op hete dagen dankzij de schaduw van bomen of gevelbegroeiing. Deze klassieke voorbeelden maken duidelijk wat de voordelen zijn voor je tuin, voor jezelf en voor je ruimere omgeving als je kiest voor een meer natuurlijke aanpak. 

Meer dan de klassieke voorbeelden

Dat vraagt om een nieuwe benadering van tuinontwerp, onderhoud en beheer. De Green Deal bundelt professionals die er al jaren mee bezig zijn en daagt anderen uit om mee op de kar te springen. Zo ontstaat een netwerk waarin zij kennis uitwisselen om samen slimmer te worden. Wie een beroep doet op een tuinontwerper, een tuinaannemer of planten koopt bij een kweker die de principes van de Green Deal onderschrijven, weet dat hij of zij degelijk advies kan geven over 'meer natuur in je tuin'.  

Landelijke Gilden staat helemaal achter deze Green Deal Natuurliijke tuinen. In 2021 gaan we van start met de campagne 'Vergroen je voortuin' en we hopen in juni tuinliefhebbers te verwelkomen op de eerste editie van de Dag van de Natuurlijke tuin. 

Lees meer over de Green Deal Natuurlijke tuin via deze link. Tuinontwerpers, tuinaannemers, gemeenten en diensten kunnen zich nog steeds aanmelden als deelnemer. Dit traject loopt tot einde 2024. 

Heb je vragen over of interesse in dit project? Stuur een mailtje naar info@landelijkegilden.be en collega's Marleen en Carine, die de Green Deal Natuurlijke Tuinen voor Landelijke Gilden mee opvolgen, contacteren je.