Menu

Terug naar Campagnes >NahDa

NahDa (Nachhaltige Daseinsvorsorge = Duurzame voorzieningen) is een door het Erasmus programma van de EU gefinancierd project van 3 jaar. Vanuit België werken we hier samen met partners uit Nederland, Duitsland en Oostenrijk. Het project is erop gericht om in dorpen inwoners te ondersteunen een dorpshuis op te zetten of juist te behouden.

De term 'dorpsvoorziening' is erg breed; het kan gaan over een combinatie van bv. levensmiddelen, ontmoeting, cultuur, medische en andere diensten en/of communicatie, zoals een postagentschap. Door diensten en aanbod in één centrum te combineren, heeft en houdt dit bestaansrecht, ook financieel. 

Het project duurt 3 jaar. Het eerste jaar was erop gericht het concept en de gebruikte methoden te ontwikkelen. In het tweede en derde jaar worden in de deelnemende landen een aantal pilotprojecten ondersteund, om te leren en het concept te verbeteren op basis van de praktijkervaringen. Aan het einde van het project worden bijeenkomsten met de pilotdorpen georganiseerd, zodat men internationaal kennis en ervaringen kan uitwisselen.